Πριν μερικά χρόνια  ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στην Ανταρκτική το απολίθωμα ενός τιτανόσαυρου, ενός από τα μεγαλύτερα είδη δεινοσαύρων. Η ουρά του τεράστιου χορτοφάγου δεινοσαύρου που εντοπίστηκε, χρονολογείται στα 70 εκατομμύρια έτη. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την πλούσια βλάστηση που κάλυπτε τότε το τώρα παγωμένο έδαφος της Ανταρκτικής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εύρημα επιβεβαιώνει ότι οι γιγαντόσωμοι, προϊστορικοί κάτοικοι του πλανήτη μας, οι δεινόσαυροι, είχαν εποικίσει ολόκληρη σχεδόν τη γη.

Καθώς το κλίμα αλλάζει και πάλι, οι πάγοι της Ανταρκτικής λιώνουν, και έτσι, μαζί με τα απολιθώματα νέων δεινοσαύρων, αποκαλύπτεται και η ιστορία της. Ειδικότερα στον Αρκτικό Κύκλο, οι ερευνητές πιθανολογούν πως το λιώσιμο των πάγων μπορεί να συμβεί πριν το 2050. Η λήψη μέτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη προκειμένου να διατηρηθεί η ελπίδα για ανάκαμψη των πάγων και η ισορροπία του πλανήτη.

Ο πλανήτης μας θερμαίνεται γρήγορα. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες επιταχύνουν αυτήν την αλλαγή και αρχίζουμε να βλέπουμε τις συνέπειες σε όλο τον κόσμο.

Η ταινία «Δεινόσαυροι της Ανταρκτικής» αφηγείται (σε θεατές άνω των έξι ετών) την ιστορία του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος της ακραίας αυτής περιοχής, όπου κάποτε οι δεινόσαυροι και άλλα προϊστορικά ζώα περιπλανιούνταν ελεύθερα σε ένα καταπράσινο τοπίο. Οι εκπομπές των ηφαιστειακών εκρήξεων, οι οποίες απελευθέρωσαν αέρια όπως διοξείδιο του θείου και διοξείδιο του άνθρακα, εξασθένισαν το οικοσύστημα τόσο, με αποτέλεσμα οι δεινόσαυροι να εξαφανιστούν πιο εύκολα μετά το χτύπημα ενός αστεροειδούς πριν 63 εκατομμύρια χρόνια περίπου.

Στο Νέο ψηφιακό Πλανητάριο, συνεχίζονται οι παραστάσεις.

Μέχρι το τέλος του χρόνου!

Στο Ίδρυμα Ευγενίδου.. «Κάνουν θόρυβο..αλλά είναι μόνο φυτοφάγοι..»

π