«Φως: Kύμα ή Σωματίδιο;»

Η 1η διαδικτυακή εκπομπή του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας έρχεται τώρα στο YouTube!

Aν είσαι μαθητής/τρια Γ’ Γυμνασίου ή Α’-Β’-Γ’ Λυκείου και λατρεύεις τις φυσικές επιστήμες, συντονίσου τώρα στο κανάλι μας: ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ στο You Tube.

Έλα να «φωτίσεις» το μυαλό σου με ένα θέμα που λάμπει: «Φως: Kύμα ή Σωματίδιο;»

Έλα να ανάψουμε τους προβολείς στο ερώτημα που απασχόλησε τους επιστήμονες για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια!

Έλα να παρακολουθήσεις μαζί μας την εξέλιξη των ιδεών για την φύση του φωτός σε 3 μοναδικά επεισόδια!

Στο ταξίδι οδηγοί μας θα είναι οι Δημήτρης Σταθόπουλος και Κωστής Μουστάκας, επιστήμονες του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Είπαμε! Στο κανάλι μας: ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ στο You Tube

Πότε;

Έχουμε και λέμε:

  • Επεισόδιο 1ο , Δευτέρα 11 Μαΐου, δείτε εδώ
  • Επεισόδιο 2ο, Τετάρτη 13 Μαΐου, δείτε εδώ
  • Επεισόδιο 3ο και τελευταίο Παρασκευή 15 Μαΐου, δείτε εδώ

Όλα στις 4 το μεσημέρι!

Λίγα λόγια για τα 3 επεισόδια της εκπομπής:

Φως: Κύμα ή σωματίδιο;

Η εξέλιξη των ιδεών από την αρχαία Ελλάδα ως τον 20ό αιώνα

Τι είναι το φως; Αν και απλό, το ερώτημα αυτό απασχόλησε τους επιστήμονες για περισσότερα από δύο χιλιάδες χρόνια. Η αναζήτηση της φύσης του φωτός από την αρχαιότητα μέχρι και τον 20ό αιώνα οδήγησε στη διατύπωση πολλών θεωριών και την διεξαγωγή αμέτρητων πειραμάτων στα εργαστήρια. Η αγωνιώδης προσπάθεια των επιστημόνων να ανακαλύψουν τα μυστικά του φωτός οδήγησε στην θεμελίωση της πιο επαναστατικής φυσικής θεωρίας, αυτή της κβαντικής φυσικής. Η παρουσίαση για τη φύση του φωτός θα πραγματοποιηθεί online σε τρία μέρη. Θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε τα βήματα της επιστημονικής σκέψης από την αρχαία Ελλάδα έως και τον 20ό αιώνα.

Στη διαδρομή αυτή θα σταθούμε στις σημαντικότερες ανακαλύψεις που αφορούν το φως, αλλά και στις μεγαλύτερες συγκρούσεις μεταξύ σπουδαίων φιλοσόφων και επιστημόνων, από τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Alhazen, τον Νεύτωνα και τον Huygens έως τον Maxwell, τον Bohr και τον Einstein. Θα συζητήσουμε πώς μέσα από τις διαρκείς συγκρούσεις και την αδυναμία της κλασικής φυσικής να εξηγήσει φαινόμενα που αφορούσαν το φως, οι επιστήμονες οδηγήθηκαν στη διατύπωση της κβαντικής φυσικής, μίας από τις δύο θεωρίες, μαζί με τη Σχετικότητα, που μεταμόρφωσαν τη Φυσική και καθόρισαν την τεχνολογία και τον σύγχρονο πολιτισμό.

Στο πρώτο μέρος θα γίνει μία εισαγωγή στην αρχαία ελληνική διανόηση και τις βασικότερες θεωρίες σχετικά με το φως, την συμπεριφορά του και την αίσθηση της όρασης. Από την αρχαία Ελλάδα θα περάσουμε στον Ισλαμικό πολιτισμό, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση των ιδεών της αρχαιότητας στην Ευρώπη και στην πραγματοποίηση σημαντικών ανακαλύψεων στο πεδίο της οπτικής. Στο δεύτερο μέρος θα πραγματοποιήσουμε ένα ταξίδι στην Ευρώπη μεταξύ 15ου και 19ου αιώνα και στις μεγάλες ανακαλύψεις των Νεύτωνα, Huygens, Maxwell, Hertz, Kirchhoff κ.ά., οι οποίες καθόρισαν την κλασική φυσική. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, μέσω της αδυναμίας της κλασικής φυσικής να ερμηνεύσει φαινόμενα σχετικά με το φως, θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη και θεμελίωση της Κβαντικής Φυσικής από σπουδαίους επιστήμονες όπως οι Planck, Einstein, Bohr, de Broglie, Dirac, Heisenberg, Pauli, Schrödinger και Feynman.

κετ