Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος χρηματοδότησε το πρόγραμμα Pextex για την ανάπτυξη υλικών που θα χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή μίας νέας γενιάς στολών, τις οποίες θα φορούν οι αστροναύτες που θα πάρουν μέρος στις σχεδιαζόμενες επανδρωμένες αποστολές, αρχικά στην Σελήνη και αργότερα στον Άρη.
O ΕΟΔ ανακοίνωσε ότι η γαλλική εταιρεία Comex χρησιμοποίησε κάποια από τα υλικά που προέκυψαν από το πρόγραμμα και δημιούργησε ένα νέο ζευγάρι γάντια για αστροναύτες.
Τα γάντια δεν θα προστατεύουν απλά τους αστροναύτες από τις επικίνδυνες συνθήκες του Διαστήματος ή ενός πλανήτη, αλλά θα αποτελούν ένα πολύτιμο βοηθό τους. Τα γάντια είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να αντέχουν σε θερμοκρασίες από -170 βαθμούς Κελσίου ως +120 βαθμούς Κελσίου. Υπάρχει πάνω στα γάντια μία οθόνη η οποία δείχνει στους αστροναύτες τα επίπεδα του οξυγόνου αλλά και μετρήσεις των ζωτικών τους λειτουργιών.
Τα γάντια διαθέτουν ένα λέιζερ, το οποίο θα στοχεύει ο αστροναύτης σε κάποιο αντικείμενο και θα βλέπει στην οθόνη την απόσταση στην οποία βρίσκεται το αντικείμενο και ορισμένες ακόμη πληροφορίες για αυτό. Στα γάντια θα μπορούν να προσαρμόζονται αισθητήρες, ανάλογα με την αποστολή που θα έχουν κάθε φορά οι αστροναύτες που θα τα φορούν.
Η πιο εντυπωσιακή δυνατότητα των γαντιών, όμως, είναι ότι επιτρέπει στους αστροναύτες να ελέγχουν με απλές χειρονομίες (π.χ. κουνώντας τον καρπό τους) ρομπότ και drones που θα τους συνοδεύουν στην εξερεύνηση άλλων κόσμων. Τα γάντια θα αυτοτροφοδοτούνται ενεργειακά για να λειτουργούν, ενώ θα μπορούν επίσης να αυτοεπιδιορθώνονται σε περίπτωση που προκληθεί σε αυτά κάποια ζημιά.
Από το 1972 που πραγματοποιήθηκε η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη οι αστροναύτες φορούν τις στολές τους εκτός των διαστημοπλοίων ή των διαστημικών σταθμών μόνο για διαστημικούς περιπάτους που πραγματοποιούνται για τεχνικές εργασίες. Έτσι, η τεχνολογία των γαντιών δεν εξελίχθηκε όπως εκείνη των στολών αφού οι αστροναύτες δεν τα χρειάζονταν για κάτι άλλο εκτός από το κράτημα εργαλείων.
Όμως σχεδιάζονται νέες επανδρωμένες αποστολές στην Σελήνη και στον Άρη, καθώς και η δημιουργία βάσεων στον φυσικό μας δορυφόρο, κάτι που σημαίνει ότι τα γάντια των αστροναυτών θα πρέπει να τους επιτρέπουν να κάνουν πολύ περισσότερα πράγματα από επιδιορθώσεις, αλλά και να τους παρέχουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Η ESA έδωσε στην δημοσιότητα μια φωτογραφία των νέων γαντιών που θα φορούν οι αστροναύτες όταν επισκέπτονται άλλους πλανήτες. Credit: ESA

κετ