Ομάδα επιστημόνων του Ινστιτούτου Εξωγήινης Φυσικής Μαξ Πλανκ και του Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου του Μονάχου ανακάλυψε στο κέντρο του γαλαξία Holm 15A μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα με μάζα 40 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Οι επιστήμονες κατόρθωσαν να υπολογίσουν την μάζα αυτού του Λεβιάθαν, παρατηρώντας την κίνηση των άστρων που περιφέρονται γύρω της. Τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Astrophysical Journal» και σύμφωνα μ’ αυτά πρόκειται για την μεγαλύτερη μαύρη τρύπα που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα στο τοπικό Σύμπαν, δηλαδή στην περιοχή του Διαστήματος που εκτείνεται σε απόσταση 1 δισ. ετών φωτός από το Ηλιακό μας σύστημα.

Εάν αυτή η μαύρη τρύπα βρισκόταν στο κέντρο του Ηλιακού μας συστήματος, ο ορίζοντας γεγονότων της θα είχε ακτίνα σχεδόν 800 φορές μεγαλύτερη από την μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο.

Ο γαλαξίας  Holm 15 είναι ο πιο φωτεινός από τους 500 περίπου γαλαξίες που απαρτίζουν το γαλαξιακό σμήνος Abell 85, περίπου 700 εκατ. έτη φωτός μακριά. Όμως το κέντρο του Holm 15A είναι δυσανάλογα σκοτεινό, γεγονός που είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και πριν από τέσσερις μήνες διαπιστώθηκε ότι στο κέντρο του γαλαξία βρίσκεται μια κολοσσιαία μαύρη τρύπα.

Αρχικά είχαν γίνει κάποιες εκτιμήσεις για το μέγεθος αυτής της μαύρης τρύπας αλλά με δεδομένα έμμεσων παρατηρήσεων. Σε άλλες πιο απομακρυσμένες περιοχές του Σύμπαντος έχουν εντοπιστεί ακόμη πιο μεγάλες σε μέγεθος μαύρες τρύπες. Στο κβάζαρ TON 618 που βρίσκεται σε απόσταση 10.37 δισ. ετών φωτός από την Γη έχει εντοπιστεί μια μαύρη τρύπα με μάζα 66 δισ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

Περισσότερες πληροφορίες για τις μαύρες τρύπες μπορείτε να αντλήσετε από τα άρθρα Μαύρες Τρύπες Ι και Μαύρες Τρύπες ΙΙ, που αναφέρονται στις αστρικές και τις γαλαξιακές μαύρες τρύπες αντίστοιχα. Στο άρθρο Ο Αϊνστάιν επιβεβαιώνεται ξανά παρουσιάζεται η πρώτη στην ιστορία ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από την σύγκρουση δύο μαύρων τρυπών και αναλύεται η σημασία της σπουδαίας αυτής ανακάλυψης.

π