Στο πλαίσιο των Ελληνογαλλικών Διαλόγων με θέμα «Η οικονομική και περιβαλλοντική σημασία των θαλασσών και των ωκεανών», το Ίδρυμα Ευγενίδου συμμετείχε ενεργά στη συζήτηση για το μέλλον της γαλάζιας και πράσινης οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ολιστική ευθύνη που προϋποθέτει η αξιοποίηση του θαλάσσιου χώρου.

«Για να είναι πραγματικά βιώσιμη η γαλάζια οικονομία, χρειάζεται να ενσωματώνει την περιβαλλοντική διάσταση. Και εδώ ακριβώς υπεισέρχεται η έννοια της πράσινης οικονομίας. Πρόκειται για την προσπάθεια περιορισμού των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των οικονομικών δραστηριοτήτων μέσω της καινοτομίας, της τεχνολογίας και της αποτελεσματικής διαχείρισης των φυσικών πόρων. Η πράσινη οικονομία στο θαλάσσιο περιβάλλον εκφράζεται μέσα από πρακτικές όπως η εφαρμογή αυστηρών περιβαλλοντικών», υπογράμμισε.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Γκόλιας αναφέρθηκε στον ρόλο του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο από την ίδρυσή του υπηρετεί με συνέπεια την εφαρμοσμένη παιδεία, αναπτύσσοντας δράσεις για τον εντοπισμό αναδυόμενων πράσινων και γαλάζιων επαγγελμάτων και των αντίστοιχων δεξιοτήτων. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Ναυτιλίας και τη Waterborne Platform της Ε.Ε., διαμορφώνοντας εκπαιδευτικές και επαγγελματικές κατευθύνσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Η παρέμβαση κατέληξε με την επισήμανση ότι μόνο μέσα από μια ενιαία εκπαιδευτική προσέγγιση, που διαμορφώνει συνειδητοποιημένους πολίτες και ικανούς επαγγελματίες, μπορεί να διασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη του θαλάσσιου χώρου. Η συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στον τομέα της παιδείας και της καινοτομίας στη θάλασσα μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο διεθνούς πρακτικής και παράγοντας παγκόσμιας αλλαγής. 

«Η οικονομική και περιβαλλοντική σημασία της θάλασσας απαιτεί να ξεπεράσουμε παραδοσιακές αντιλήψεις και να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση παιδείας. Μια παιδεία που δεν θα περιορίζεται απλώς στη διαχείριση των θαλασσών ως οικονομικού πόρου, αλλά που θα διαμορφώνει πολίτες και επαγγελματίες που θα σέβονται την παγκόσμια οικολογική ισορροπία. Η συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας στον εκπαιδευτικό αυτόν τομέα θα έχει αμοιβαία οφέλη. Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει πολύτιμα διδάγματα από τη γαλλική εκπαιδευτική πολιτική γύρω από τη θάλασσα, ενώ η Γαλλία θα μπορούσε να ενισχύσει τις εκπαιδευτικές της πρωτοβουλίες μέσω της συνεργασίας με τον ελληνόκτητο εμπορικό στόλο, αξιοποιώντας την ελληνική εμπειρία και τεχνογνωσία. Επιπλέον, κοινές δράσεις μεταξύ φορέων της κοινωνίας των πολιτών των δύο χωρών θα μπορούσαν να αποτελέσουν υπόδειγμα καλής πρακτικής διεθνώς», κατέληξε. 

ιε