Οι ακτές της Ελλάδας και της Ευρώπης αποτελούν τόπους πλούσιους σε ζωή, βιομηχανία, πολιτισμό και κληρονομιά. Το 40% του πληθυσμού της Ευρώπης ζει σε παράκτια περιοχή και πολλές ευρωπαϊκές κοινωνίες καθορίζονται από τη σχέση τους με τη θάλασσα. Οι θάλασσες και οι ακτές μας φιλοξενούν μια εξαιρετικά πλούσια ποικιλομορφία ζωής και διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας.

Τις τελευταίες δεκαετίες, όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει την ευθραυστότητα των παράκτιων οικοτόπων μας και ιδιαίτερα την ακραία ευπάθειά τους στις ανθρώπινες επιδράσεις που κυμαίνονται από τη ρύπανση και τη μείωση των φυσικών ενδιαιτημάτων έως την κλιματική αλλαγή. Οι κυβερνήσεις, οι ρυθμιστικές αρχές και οι κοινότητες έχουν προσπαθήσει να κατανοήσουν καλύτερα πώς να προστατεύσουν και να διατηρήσουν αυτές τις περιοχές.

Τι συμβαίνει στα παράκτια οικοσυστήματα; Πώς μπορεί να εξαπλωθεί η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά από τη στεριά στη θάλασσα; Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ανθρώπινης επίδρασης στους θαλάσσιους οργανισμούς σε μοριακό και κυτταρικό επίπεδο; Πώς μπορούμε να μετρήσουμε και να μετριάσουμε την απώλεια της βιοποικιλότητας με την πάροδο του χρόνου, ειδικά όταν πρόκειται για τους μικροσκοπικούς οργανισμούς που αποτελούν τη βάση των οικοσυστημάτων; Οι ωκεανοί και τα εδάφη μας εξακολουθούν να κρύβουν μια πληθώρα αναπάντητων ‒αλλά ουσιαστικών‒ ερωτημάτων.

Το Ίδρυμα Ευγενίδου μαζί με την Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο διοργανώνουν μια σειρά από δράσεις και εκδηλώσεις μέσα στον Ιούλιο, σε συνέχεια της σταθερής τους συνεργασίας σε θέματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Οι δράσεις έχουν τον τίτλο «Κραυγή των Ωκεανών – Αποκαλύπτοντας την επίδραση των ανθρώπων στα θαλάσσια οικοσυστήματα» και μαζί με το Ίδρυμα Tara Ocean Foundation και την αποστολή TREC - Traversing European Coastlines θα διεξαχθούν:

 12, 15, 16, 17 και 18 Ιούλιου ‒ ελεύθερη είσοδος με δωρεάν εισιτήρια

  • Ωκεανοί ‒ Ψηφιακή Παράσταση στο Πλανητάριο

Η παράσταση «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας», μια παραγωγή του BBC Earth, είναι ένα ταξίδι εξερεύνησης του μεγαλύτερου και λιγότερο γνωστού βιότοπου στην Γη. Ταξιδεύοντας μέσα στους ωκεανούς, μαθαίνουμε για όλες αυτές τις απίστευτες δραστηριότητες και ανακαλύπτουμε έναν ολόκληρο εντυπωσιακό κόσμο κάτω από τα κύματα.

📍 Ίδρυμα Ευγενίδου

✍️ https://www.eef.edu.gr/el/programme/okeanoi/

13 και 14 Ιουλίου, από τις 6 μ.μ. έως τις 9 μ.μ. ‒ απαιτείται κράτηση

Επίσκεψη στο ωκεανογραφικό σκάφος Tara ‒ Το Ίδρυμα Tara Ocean Foundation σας καλωσορίζει για μια επίσκεψη επιστημονικής εξερεύνησης στο ωκεανογραφικό σκάφος Tara! Ανακαλύψτε την ιστορία αυτού του μοναδικού σκάφους και τη ζωή σε ένα πλωτό εργαστήριο. Μάθετε περισσότερα για τις αποστολές του και την επιστήμη εν πλω!

📍 Μαρίνα Καλλιθέας

✍️ https://my.weezevent.com/tara-in-athens

13 και 14 Ιουλίου, από τις 5μ.μ. έως τις 7 μ.μ. ‒ είσοδος ελεύθερη

🎮 PlanktoQuest – Εργαστήριο: Το πλαγκτόν όπως δεν το έχετε ξαναδεί: βουτήξτε σε μια εμπειρία εικονικής πραγματικότητας που θα σας επιτρέψει να «αγγίξετε» το αόρατο!

📍 Ίδρυμα Ευγενίδου

🔬 Η αόρατη ζωή του ωκεανού Εργαστήριο:  Υπάρχει κάτι περισσότερο από νερό στη θάλασσα; Ελάτε να ρίξετε μια ματιά στη μικροσκοπική ζωή των ακτών της Αθήνας και να μάθετε τη σημασία αυτών των οργανισμών που δεν έχετε ξαναδεί!

📍  Ίδρυμα Ευγενίδου

🌊 Πλαστικό στη θάλασσα, λύσεις στη στεριά – Εργαστήριο: Πόσο πλαστικό υπάρχει στη θάλασσα; Από πού προέρχεται; Μπορούμε να το αφαιρέσουμε; Ελάτε να παίξουμε μαζί, για να κατανοήσουμε τις προκλήσεις της πλαστικής ρύπανσης.

📍 Ίδρυμα Ευγενίδου

✍️ https://www.eef.edu.gr/el/programme/ergastiria-okeanografias-kai-thalassias-biologias/

17 Ιουλίου, 6 μ.μ. ‒ είσοδος ελεύθερη

🗣️ Ημερίδα «Ανθρωπογενείς επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα»

✍️ https://www.eef.edu.gr/el/programme/anthropogeneis-epidraseis-sta-thalassia-oikosystimata/

Ελάτε μαζί μας για μια βραδιά με ανακαλύψεις και εκπλήξεις!

Βουτήξτε στον κόσμο της θαλάσσιας έρευνας με τον Romain Troublé, εκτελεστικό διευθυντή του Ιδρύματος Tara Ocean Foundation, και τον Διονύση Ραΐτσο, Αναπληρωτή Καθηγητή Θαλάσσιας Βιολογίας στο ΕΚΠΑ. Μάθετε για τη ζωή και την επιστήμη στο ωκεανογραφικό σκάφος Tara μέσα από μια αποκλειστική συνέντευξη με το πλήρωμα από το Κέντρο Επιστήμης & Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου. Αφήστε τον εαυτό σας να εκπλαγεί από την ομορφιά της επιστήμης κατά τη διάρκεια μιας μοναδικής επιστημονικής επίδειξης πειραμάτων με επιστήμονες από το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

κετ