Σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια (7 Νοεμβρίου 2000) έφυγε από κοντά μας ο αείμνηστος Νικόλαος Βερνίκος-Ευγενίδης, πρώτος Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και κύριος συνεργάτης της αείμνηστης Μαριάνθης Σίμου, αδελφής του Ευγένιου Ευγενίδη και διαχειρίστριας του Ιδρύματος μέχρι τον Απρίλιο του 1981.

Σ’ αυτόν οφείλεται η εγκατάσταση του πρώτου Πλανηταρίου αλλά και η μετέπειτα πλήρης ανανέωσή του. Χάρη στην διορατικότητά του είχε προγραμματίσει την επέκταση του κτιριακού συγκροτήματος του Ιδρύματος και είχε προσωπικά επιστατήσει από το 1996 στην εκπόνηση των σχεδίων για τις δύο νέες πτέρυγες του Ιδρύματος όπου εγκαταστάθηκαν το νέο υπερσύγχρονο Πλανητάριο στη μία πτέρυγα και οι χώροι της Νέας Επιστημονικής Έκθεσης στην άλλη. Γι’ αυτό δικαίως ο Βερνίκος-Ευγενίδης μπορεί να ονομασθεί δεύτερος κτίτωρ του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Ο Νικόλαος Βερνίκος-Ευγενίδης γεννήθηκε στη Σίφνο στις 14 Απριλίου του 1920. Η οικογένεια του, με μακριά ναυτιλιακή παράδοση μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί ο παππούς του έδωσε την πρώτη παραγγελία για την κατασκευή ενός καινούργιου πλοίου στα ναυπηγεία της Γένοβας. Μετά τα γεγονότα του 1922 ολόκληρη η οικογένεια, με τέσσερα μικρά παιδιά και κατεστραμμένη οικονομικά, επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Λίγο πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ο ανάδοχός του Ευγένιος Ευγενίδης, έχοντας την σύμφωνη γνώμη των γονιών του, τον κάλεσε να εργαστεί κοντά του στην Σουηδία. Σπουδάζοντας ταυτόχρονα με την εργασία του, έχοντας καταφέρει γρήγορα να ξεπεράσει το εμπόδιο της ξένης γλώσσας, αποφοίτησε το 1941 από το οικονομικό τμήμα του University of Gothenburg.

Άριστος γνώστης των Σουηδικών, Αγγλικών και Γαλλικών, κατάφερε σύντομα να επεκτείνει το εμπόριο ξυλείας μεταξύ Σκανδιναβίας και Ανατολικής Μεσογείου, αποκτώντας ιδιαίτερη αναγνώριση στον χώρο αυτό. Η επιτυχημένη σταδιοδρομία του, στον διεθνή επιχειρηματικό στίβο συνεχίστηκε και ο Ευγένιος Ευγενίδης εκτιμώντας την προσωπικότητα και τις δυνατότητες του τον επέλεξε ως άξιο και ικανό συνεχιστή των εμπορικών και ναυτιλιακών δραστηριοτήτων του. Έτσι από το 1954, ο Νικόλαος Βερνίκος - Ευγενίδης, που κατ' επιθυμία του Ευγένιου Ευγενίδη έκτοτε έφερε ως δεύτερο επίθετο αυτό του προκατόχου του, ανέλαβε την διοίκηση του Ομίλου, προωθώντας τις διάφορες δραστηριότητες και επεκτείνοντας τον οργανισμό, δημιουργώντας κατ' αυτόν τον τρόπο χιλιάδες θέσεις εργασίας ανά τον κόσμο.

Εγκατεστημένος από το 1954 στην Ελβετία, χάραξε μια πορεία η οποία επιβεβαίωσε απολύτως τις προσδοκίες του Ευγενίου Ευγενίδη. Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες, η σε βάθος γνώση που κατείχε σχετικά με το διεθνές εμπόριο και τη ναυτιλία και το έντονο, αλλά ηθελημένα αφανές φιλανθρωπικό του έργο, τον κατέστησαν σύντομα μια εξέχουσα μορφή όχι μόνο σε ελληνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η έμπρακτη αναγνώριση που απέκτησε φαίνεται μέσα από τον μεγάλο αριθμό μεταλλίων και τιμητικών διακρίσεων που του αποδόθηκαν από την Πολιτεία και διάφορους επιφανείς οργανισμούς ανά τον κόσμο. Επιστέγασμα όλων αυτών ήταν το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών που έλαβε το 1993 για το συνολικό του έργο, το οποίο «επί δεκαετηρίδας όλας την επιστημονική, τεχνικήν, και επαγγελματική παιδείαν εν Ελλάδη ΑΘΟΡΥΒΩΣ θεραπεύει» όπως εύστοχα αναφέρεται στο σχετικό κείμενο του βραβείου.

ιε