Μπορούμε να κάνουμε πληρωμές μέσω υπολογιστών, μπορούμε να κάνουμε πληρωμές με διαφόρων ειδών κάρτες, μπορούμε να κάνουμε πληρωμές με το κινητό μας τηλέφωνο. Σε λίγο καιρό θα μπορούμε να αγοράζουμε κάτι σε ένα κατάστημα και να πληρώνουμε δείχνοντας απλά την… παλάμη μας.

Η Amazon έχει ξεκινήσει την προσπάθεια ανάπτυξης μιας τεχνολογίας που θα συνδέει τα δεδομένα που υπάρχουν στην πιστωτική ή την τραπεζική κάρτα ενός ατόμου με το χέρι του.

Το μόνο που θα έχει να κάνει ο χρήστης αυτής της τεχνολογίας είναι να τοποθετεί την παλάμη του σε κάποιο σκάνερ και αυτόματα θα γίνεται η συναλλαγή. Η Amazon συνεργάζεται για την επίτευξη αυτού του στόχου με τραπεζικούς και χρηματοπιστωτικούς κολοσσούς όπως η Visa, η Mastercard, η  JP Morgan, η Wells Fargo και η Synchrony Financial.

Ο αμερικανικός γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου έχει ήδη καταθέσει αίτηση ευρεσιτεχνίας για ένα «ανέπαφο βιομετρικό σύστημα ταυτοποίησης» όπως το χαρακτηρίζει χωρίς να έχουν γίνει γνωστές πολλές λεπτομέρειες για αυτό.

Η Amazon προσπαθεί να εξελίξει τον τομέα των πληρωμών και στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη αναπτύξει μια τεχνολογία πληρωμών με φωνητικές εντολές. 

Επίσης η Amazon ανοίγει μικρού μεγέθους σουπερμάρκετ σε διάφορες πόλεις των ΗΠΑ στα οποία δεν υπάρχουν ταμίες αλλά μέσω ειδικής εφαρμογής οι πελάτες σκανάρουν με το κινητό τους τηλέφωνο τις ετικέτες των προϊόντων που βάζουν στο καλάθι και η πληρωμή γίνεται αυτόματα.

Η είδηση για την ανάπτυξη του συστήματος πληρωμών με την παλάμη έχει προκαλέσει και κάποια ερωτηματικά τόσο για το πόσο ασφαλές είναι αυτό το σύστημα αλλά και επίσης για το πόσες και τι είδους πληροφορίες θα απαιτούνται για να γίνει η ταυτοποίηση.

Εκφράζονται φόβοι ότι το σύστημα θα απαιτεί μια σειρά από δεδομένα που εκτός από την οικονομική συναλλαγή θα αποκαλύπτει και προσωπικά στοιχεία των χρηστών, όπως τις καταναλωτικές τους συνήθειες κ.ά., τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν στην συνέχεια με όχι ηθικό ή ακόμη και με παράνομο τρόπο εναντίον των καταναλωτών.

Στο Κέντρο Τεχνολογίας και Επιστήμης του Ιδρύματος Ευγενίδου οι επισκέπτες μπορούν μέσα από δεκάδες διαδραστικά εκθέματα να έρθουν σε επαφή με τις φυσικές επιστήμες αλλά και τον κόσμο των νέων τεχνολογιών.

κετ