Η αύξηση της θερμοκρασίας των υδάτων αποτελεί εχθρό των κοραλλιών και η αυξανόμενη μόλυνση επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Τα τελευταία χρόνια, η έκταση της καταστροφής στους κοραλλιογενείς υφάλους αυξάνεται παρά τις προσπάθειες των επιστημόνων που επιχειρούν με διαφόρους τρόπους να τους διασώσουν. Μία μέθοδος που χρησιμοποιούν οι επιστήμονες είναι να τοποθετούν σε κοραλλιογενείς υφάλους που «πεθαίνουν» υγιή κοράλλια νεαρής ηλικίας που έχουν δημιουργηθεί στο εργαστήριο. Γίνονται επίσης προσπάθειες ανάπτυξης κάποιων ουσιών που θα λειτουργούν ως ασπίδα, προστατεύοντας τα κοράλλια από την υψηλή θερμοκρασία και την μόλυνση, χωρίς όμως να προκαλούν παρενέργειες στην φυσική τους λειτουργία. Παρόλα αυτά, τα ευρήματα όλων των μελετών συμφωνούν ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, τίποτε δεν φαίνεται ικανό να αναστρέψει την καταστροφική πορεία των κοραλλιών. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις, το 70%-90% των κοραλλιών στους ωκεανούς θα έχει εξαφανιστεί μέσα στα επόμενα 20 έτη! Βασικοί υπαίτιοι γι’ αυτό είναι πρωτίστως η κλιματική αλλαγή, αλλά και η μόλυνση.

Στο συνέδριο Ocean Sciences Meeting 2020, που διεξάγεται αυτές τις μέρες στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, η βιογεωγράφος Ρενέ Σέτερ του Πανεπιστημίου της Χαβάι Μανόα παρουσίασε μια μελέτη η οποία δυστυχώς οριοθετεί το τέλος των κοραλλιών στην Γη. Η Σέτερ και οι συνεργάτες της χαρτογράφησαν εκείνες τις περιοχές των ωκεανών που θεωρούν ότι είναι οι πιο κατάλληλες για την προσπάθεια αποκατάστασής τους τις επόμενες δεκαετίες. Προφανώς, δηλαδή, θεωρούν ότι για πολλούς άλλους κοραλλιογενείς υφάλους δεν υπάρχει σωτηρία. Στην μελέτη τους αυτή, έλαβαν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή, όπως την επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας, την οξύτητα του νερού, την μόλυνση κ.ά.

Σύμφωνα με την μελέτη, μέχρι το 2045, οι περισσότερες περιοχές των ωκεανών όπου υπάρχουν σήμερα κοραλλιογενείς ύφαλοι δεν θα είναι κατάλληλοι βιότοποι για τα κοράλλια. Εάν, μάλιστα, η προσομοίωση επεκταθεί μέχρι το 2100, η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς μέχρι τότε σχεδόν καμία περιοχή του πλανήτη δεν θα είναι έστω και μερικώς φιλική στα κοράλλια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ωκεανούς, το παγκόσμιο περιβάλλον και την ανθρωπότητα. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Σέτερ, «πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να καταπολεμήσουμε την μόλυνση. Στο τέλος, όμως, αυτό που πρέπει να υποστηρίξουμε είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Γιατί μόνο τότε θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τα κοράλλια».

Στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου η ταινία θόλου «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας», προσφέρει στους θεατές ένα ταξίδι εξερεύνησης του μεγαλύτερου και λιγότερο γνωστού βιότοπου στην Γη. Ταξιδεύοντας μέσα στους ωκεανούς οι θεατές ανακαλύπτουν έναν ολόκληρο εντυπωσιακό κόσμο κάτω από τα κύματα. Από τις ρηχές ακτές έως τους βαθείς, μυστηριώδεις κόσμους, στον πυθμένα των ωκεανών, ανακαλύπτουμε άγνωστες ιστορίες μερικών από τα πιο συναρπαστικά πλάσματα του βυθού. Δείτε περισσότερα για την ταινία θόλου «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας» εδώ.

 

π