Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας επέτρεψε την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων κάθε είδους (επιβατηγά, σπορ, τζιπ, φορτηγά κ.ά.) τα οποία, όχι μόνο δεν μειονεκτούν σε τίποτε από τα συμβατικά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις υπερτερούν σε επιδόσεις και τεχνικά χαρακτηριστικά. Κάθε καινούργιο ηλεκτρικό μοντέλο που παρουσιάζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχει μεγαλύτερη αυτονομία από τα προηγούμενα. Εντός των αστικών περιοχών οι κάτοχοι των καινούργιων ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να κινούνται χωρίς να φοβούνται ιδιαίτερα ότι μπορεί να μείνουν στην μέση του δρόμου από… ρεύμα. Πολλά από τα νέα ηλεκτρικά μοντέλα έχουν αυτονομία αρκετών εκατοντάδων χλμ. και μπορούν να πραγματοποιούν ταξίδια εκτός αστικών περιοχών με σχετική άνεση. Όμως δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη στα οδικά δίκτυα (κυρίως έξω από τις αστικές περιοχές) αρκετοί σταθμοί φόρτισης, γεγονός που αποτελεί και το βασικό πρόβλημα για την ταχύτερη μετάβαση στην ηλεκτρική εποχή της αυτοκίνησης.

Αν πάντως αποφασίσει κάποιος να κάνει ένα ταξίδι έξω από μία αστική περιοχή, καλού-κακού ας έχει μαζί του και ένα φορητό υπολογιστή. Ίσως αποδειχθεί πολύτιμος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για παροχή ενέργειας στο αυτοκίνητο.

Η εταιρεία Honor θέλοντας να αποδείξει τις μεγάλες δυνατότητες της μπαταρίας ενός νέου φορητού υπολογιστή που κατασκεύασε, κάλεσε τους δημοσιογράφους και πραγματοποίησε ένα πείραμα. Η εταιρεία συνέδεσε πέντε από αυτούς τους φορητούς υπολογιστές με ένα τετράτροχο ηλεκτρικό όχημα. Μέσα σε διάστημα 60 λεπτών οι φορητοί υπολογιστές κατάφεραν να προσφέρουν 180 βατώρες ενέργειας στο ηλεκτρικό όχημα, επιτρέποντάς του να κινηθεί για περίπου 5 χλμ. Αποδείχτηκε έτσι μία ακόμη άγνωστη και σίγουρα ενδιαφέρουσα πτυχή και δυνατότητα των φορητών υπολογιστών. Μέχρι τώρα τα αυτοκίνητα φόρτιζαν τις ηλεκτρονικές συσκευές, μεταξύ των οποίων και τα laptop αν υπήρχε ανάγκη. Όπως φαίνεται τώρα μπορεί να συμβαίνει και το αντίθετο.

Photo Credit: Laptopshunt. Στην φωτογραφία εικονίζεται το ηλεκτρικό όχημα του πειράματος να κινείται στον δρόμο μετά την φόρτιση από τους φορητούς υπολογιστές

Credit: Honor

κετ