Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών αρχικά και του Διαδικτύου αργότερα, εξελίσσεται μία αέναη αναμέτρηση. Από την μια πλευρά έχουμε τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών υπολογιστών και Internet γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την συνεχή δημιουργία νέων, ολοένα και πιο εξελιγμένων προγραμμάτων, υπηρεσιών και εφαρμογών και από την άλλη πλευρά έχουμε την υλικοτεχνική υποδομή που δεν εξελίσσεται με τους ίδιους ρυθμούς. Αποτέλεσμα είναι πολλές νέες τεχνολογίες να «ασφυκτιούν» μέσα στις προηγούμενων γενιών και περιορισμένων δυνατοτήτων υποδομές και hardware με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σωστά. Όπως όλοι γνωρίζουμε οι τηλεδιασκέψεις και οι streaming υπηρεσίες πραγματικά… δεινοπάθησαν την περίοδο της πανδημίας.

Ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια Monash, Swinburne και RMIT στην Αυστραλία ανέπτυξε μία συσκευή που κυριολεκτικά εκτοξεύει την ταχύτητα ευρυζωνικών συνδέσεων. Οι ερευνητές ασχολήθηκαν με έναν νέο τύπο οπτικών τσιπ που είναι γνωστά με τον όρο «μικρο-χτένες» εξαιτίας την μορφολογίας τους. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications», οι ερευνητές αναφέρουν ότι εγκατέστησαν ένα δίκτυο οπτικών ινών συνολικού μήκους 80 χλμ. ανάμεσα στα πανεπιστήμια Monash και RMIT, ενσωματώνοντας στο δίκτυο το τσιπάκι τους που έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό του ανθρώπινου νυχιού. To δίκτυο αυτό ήταν σχεδιασμένο έτσι ώστε να αποτελεί μία προσομοιωμένη εκδοχή του εθνικού ευρυζωνικού δικτύου της Αυστραλίας. Στην Αυστραλία η μέση ταχύτητα ευρυζωνικών συνδέσεων είναι της τάξης των 11 megabits/δευτ. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το τσιπάκι τους επέτρεψε την μετάδοση δεδομένων με ταχύτητες 44.2 terabits/δευτ. δηλαδή ταχύτητες 4 εκατ. φορές μεγαλύτερες από τις υπάρχουσες. Σύμφωνα με τους ερευνητές, χρησιμοποιώντας κάποιος αυτό το τσιπάκι  μπορεί να «κατεβάσει» σε ένα υπολογιστή χίλιες ταινίες ποιότητας HD μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα! Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία που ανέπτυξαν μπορεί να κάνει πιο γρήγορα πραγματικότητα το αποκαλούμενο «Internet των Πραγμάτων» (Internet of Things) όπου υπολογιστές, κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές, οικοσυσκευές, οικιακά συστήματα, κτιριακές και οδικές υποδομές, αυτοκίνητα κάθε είδους κ.ά. θα συνδέονται τόσο με το Διαδίκτυο όσο και μεταξύ τους.

«Είναι μια πρώτη γεύση της εξέλιξης που θα έχουν οι ιντερνετικές υποδομές σε 2-3 χρόνια από σήμερα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται πιθανώς νωρίτερα εξαιτίας της πρωτοφανούς ζήτησης του τελευταίου διαστήματος για υπηρεσίες τηλεργασίας, κοινωνικής δικτύωσης και streaming. Κατέστη σαφές ότι πρέπει να αναβαθμίσουμε σημαντικά τις δυνατότητες των ιντερνετικών συνδέσεων. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα αυτόνομα οχήματα, σε νέας γενιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, στην ιατρική, στην εκπαίδευση, στο ηλεκτρονικό εμπόριο και σε άλλους τομείς της οικονομίας» αναφέρει ο καθηγητής Μπιλ Κορκόραν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Οι ερευνητές έδωσαν στην δημοσιότητα μια εικόνα του οπτικού τσιπ που δημιούργησαν. Credit: University Monash

κετ