Ερευνητική ομάδα του Τμήματος Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης δημιούργησε μία «επαναστατική» συσκευή. Όπως υποστηρίζουν οι κατασκευαστές της, η συσκευή παράγει ηλεκτρική ενέργεια, όχι από το ηλιακό φως, αλλά από το… σκοτάδι. Οι ερευνητές ονόμασαν την συσκευή SEG (shadow-effect energy generator) ή γεννήτρια ενέργειας φαινομένου σκιάς, σε ελεύθερη μετάφραση. Όπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Energy & Environmental Science», η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιτυγχάνεται χάρις σε μία τεχνική που αξιοποιεί την αντίθεση στην φωτεινότητα ανάμεσα σε σημεία όπου υπάρχει φως και σε σημεία όπου υπάρχει σκιά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η τεχνολογία που ανέπτυξαν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλιακά πάνελ που θα τοποθετούνται σε σημεία όπου δεν υπάρχει φως. Αν η τεχνολογία αυτή ενσωματωθεί σε κάποια φορητή συσκευή, θα μπορεί να προσφέρει ενέργεια σε κινητά τηλέφωνα ή άλλες συσκευές όπως έξυπνα ρολόγια χειρός.

«Οι σκιές είναι πανταχού παρούσες και πολύ συχνά θεωρούμε δεδομένη την παρουσία τους. Στις συμβατικές φωτοβολταϊκές ή οπτοηλεκτρονικές εφαρμογές όπου μία σταθερή πηγή φωτός χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας σε συσκευές, η παρουσία σκιών είναι ανεπιθύμητη επειδή περιορίζει την απόδοση αυτών των συσκευών. Η δική μας προσέγγιση κεφαλαιοποιεί την αντίθεση φωτεινότητας που δημιουργείται από την παρουσία των σκιών σε κάποια σημεία και χρησιμοποιεί αυτή την αντίθεση ως μία έμμεση πηγή ενέργειας. H αντίθεση φωτεινότητας προκαλεί διαφορές στην ηλεκτρική τάση ανάμεσα στα σημεία όπου υπάρχει φως και σε εκείνα όπου υπάρχει σκιά με αποτέλεσμα να δημιουργείται τελικά ηλεκτρικό ρεύμα» αναφέρει ο καθηγητής Ταν Σιούι Τσινγκ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Η συσκευή είναι χαμηλού κόστους και στα πειράματα που έγιναν, επετεύχθη η παραγωγή ενέργειας 1,5 βολτ που ήταν αρκετή για να παρέχει ενέργεια σε ένα ηλεκτρονικό ρολόι.

ΛΕΖΑΝΤΑ: Η σκιά μπορεί να προσφέρει την ενέργεια που χρειάζονται ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα έξυπνα ρολόγια για λειτουργήσουν.Credit: Royal Society of Chemistry

κετ