Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ιστορίες της θάλασσας – Η Ελληνική Επανάσταση στη θάλασσα » παρατείνεται έως και 27 Μαΐου 2022.

Μέσα από τα πρόγραμμα αυτό το μαθητικό κοινό γνωρίζει -μέσα από αρχειακά τεκμήρια, μουσειακά κειμήλια (πολλά από τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά) καθώς και καινοτόμες ψηφιακές τεχνολογίες-, την ελληνική Ιστορία που είναι συνυφασμένη με τη θάλασσα, την εποποιία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, παράλληλα με την πολεμική μαεστρία και την ικανότητα των Ελλήνων στο θαλάσσιο εμπόριο.

Η επίσκεψη ξεκινάει με μία πρώτη επαφή με την ιστορική περίοδο και το θέμα της έκθεσης, την Ελληνική Επανάσταση στη θάλασσα. Αφού οι  μαθητές εξοικειωθούν με το περιβάλλον της έκθεσης και τη φύση των εκθεμάτων (τεκμήρια, αντικείμενα, ψηφιακές εφαρμογές),  η ξενάγηση αναπτύσσεται γύρω από σημαντικά εκθέματα: το ακρόπρωρο ενός πλοίου της Επανάστασης, τις επιστολές του Ανδρέα Μιαούλη από το Μεσολόγγι, τις αναφορές στα πυρπολικά, το Βιβλίο των Σενιάλων, την πιστόλα και την αλληλογραφία της Μπουμπουλίνας και άλλα προσωπικά αντικείμενα ναυτικών ηρώων.

Το ενδιαφέρον στρέφεται επίσης στην αναπαράσταση της ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Οι μαθητές παρακολουθούν το σχετικό βίντεο όπου δίνεται το χρονολογικό, γεωγραφικό και ιστορικό πλαίσιο (πότε, πού, ποιοι, σε σχέση με ποια γεγονότα). Ακολουθεί ομαδική δραστηριότητα όπου κάθε ομάδα μελετά και παρουσιάζει ένα έκθεμα σχετικό με το Ναυαρίνο, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών μοντέλων των πλοίων. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται με μία VR εμπειρία εικονικής περιήγησης στα πλοία του Ναυαρίνου. (4 x ομάδες 6 μαθητών / 1 ομάδα ανά σετ εξοπλισμού*).  

Το περιεχόμενο του προγράμματος είναι σχεδιασμένο σύμφωνα με τις αρχές της βιωματικής μάθησης και προσαρμόζεται στο επίπεδο της σχολικής/ηλικιακής ομάδας. 

*Η χρήση εξοπλισμού εικονικής πραγματικότητας (VR) προορίζεται για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών και σύμφωνα με τους κανόνες ορθής χρήσης.

ιε