Η έκθεση με τίτλο: «Μνήμες Γαίας: Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας-Κύπρου» διοργανώνεται από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου σε συνεργασία με τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου και φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου (από την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 ως Πέμπτη 25 Απριλίου 2019) με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Η έκθεση καλεί τους επισκέπτες/τριες σε ένα πρωτόγνωρο ταξίδι σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές με διεθνή αναγνώριση, σε ένα ταξίδι στα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO Ελλάδας και Κύπρου: στη Λέσβο, στον Ψηλορείτη, στην Σητεία, στον Βίκο – Αώο στον Χελμό – Βουραϊκό, και στον Τρόοδο της Κύπρου. Πρόκειται για μία σημαντική έκθεση που μας προσκαλεί να ανακαλύψουμε την ιστορία του Πλανήτη, μας αλλά και την ιστορία της ανατολικής Μεσογείου και να «διαβάσουμε» τις ΜΝΗΜΕΣ της ΓΑΙΑΣ.

Εικόνες μοναδικών γεωλογικών και φυσικών μνημείων, εντυπωσιακών τοπίων, απολιθωμένων δασών, φαραγγιών, καταρρακτών, σπηλαίων, ακτών, κοιλάδων, μαζί με εντυπωσιακά απολιθώματα σπονδυλωτών (όπως δόντια και οστά προγονικών ελεφάντων) και θαλάσσιων οργανισμών (όπως όστρακα και κοράλλια), εντυπωσιακά πετρώματα που «γεννήθηκαν» στα βάθη του Ωκεανού της Τιθύος εκατομμύρια χρόνια πριν, και βέβαια ο μήκους 7,5 μέτρων απολιθωμένος κορμός μίας προγονικής λεύκας από την Λέσβο μετατρέπουν την επίσκεψη στην έκθεση σε ένα εντυπωσιακό εικονικό «ταξίδι» στον χώρο και στον χρόνο. 

Τι είναι τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO

Τα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO είναι περιοχές που αποτελούν μνημεία γεωλογικής κληρονομιάς παγκόσμιας αξίας. Ως πολύτιμα αρχεία της ιστορίας της Γης μάς βοηθούν στην κατανόηση και αντιμετώπιση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των φυσικών κινδύνων στο πλαίσιο του δυναμικού μας πλανήτη. Τα Γεωπάρκα αναδεικνύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση προβάλλοντας πτυχές της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Αποτελούν δε την νεότερη κατηγορία περιοχών που έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO, μαζί με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Είσοδος για το γενικό κοινό

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση από Τετάρτη έως Παρασκευή, ώρες 17:00‒20:00, καθώς και το Σαββατοκύριακο, ώρες 11:00‒20:00.

Ξεναγήσεις για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, Φοιτητές/τριες και Σπουδαστές/τριες

Από Δευτέρα έως Παρασκευή οργανώνονται προγράμματα για μαθητικές ομάδες Δημοτικού, Γυμνασίων, Λυκείων, καθώς και για ομάδες Φοιτητών/τριών και Σπουδαστών/τριών. Τα προγράμματα αυτά έχουν ως στόχο να βοηθήσουν το νεανικό κοινό να ανακαλύψει τον μαγικό κόσμο των γεωπάρκων μέσα από δημιουργικά εκπαιδευτικά «νοερά ταξίδια» σε ανεξερεύνητα μονοπάτια της ιστορίας της Γης. Τα προγράμματα ξενάγησης διαρκούν 45 λεπτά και πραγματοποιούνται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή) ανά μία ώρα, από τις 09:30 έως τις 14:15. Η είσοδος είναι δωρεάν, απαραίτητη είναι όμως η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 94 69 641 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:30-16:30).

Προσβασιμότητα

Οι χώροι της έκθεσης είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με κινητική αναπηρία, οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι, ενώ υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης επικοινωνίας με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6985 903 881 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@eef.edu.g

ιε