Μπορείς να προγραμματίσεις τον Sawyer να λύσει το διάσημο παζλ «Πύργοι του Ανόι»; Πρέπει να μετακινήσει μόνο μερικούς δακτυλίους, αλλά… να ξέρεις δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται…

Αν σε ενδιαφέρει να προγραμματίσεις από απόσταση έναν πραγματικό ρομποτικό βραχίονα βιομηχανικών προδιαγραφών, το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου σου προσφέρει τη δυνατότητα να συμμετάσχεις στη σειρά online εργαστηρίων «Προγραμματίζοντας τον ρομποτικό βραχίονα Sawyer». Ο Sawyer είναι ένας αρθρωτός βραχίονας ή πιο απλά ένα ρομποτικό χέρι, που χρησιμοποιείται τόσο σε εργαστηριακό όσο και σε βιομηχανικό περιβάλλον συνεργατικά με τον άνθρωπο. Αυτό σημαίνει ότι σε αντίθεση με τους περισσότερους βιομηχανικούς βραχίονες μπορεί να λειτουργεί στον ίδιο χώρο με τους ανθρώπους, χωρίς κανέναν κίνδυνο. Ανήκει σε μια γενικευμένη κατηγορία ρομπότ που αποκαλούνται cobots. 

Στη σειρά αυτή των τεσσάρων εργαστηρίων οι συμμετέχοντες θα μάθουν περισσότερες λεπτομέρειες για τον βραχίονα Sawyer, καθώς και πώς μπορούν να τον προγραμματίσουν από απόσταση, με τη βοήθεια του Skype και της Python. Θα εξοικειωθούν με τον τρόπο που σχεδιάζουμε την τροχιά που θα ακολουθεί το ρομπότ στον χώρο εργασίας του (path planning), ώστε να αποφεύγει πιθανές συγκρούσεις με εμπόδια. Στόχος είναι η λύση ενός μαθηματικού γρίφου, γνωστού ως «Πύργοι του Hanoi», χρησιμοποιώντας τον βραχίονα, μέσω προχωρημένων τεχνικών προγραμματισμού.

Προαπαιτούμενα:

  1. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν βασική γνώση της Python (σύνταξη, συναρτήσεις, μεταβλητές, λίστες, χρήση βιβλιοθηκών). Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να αποκτήσουν τις προαπαιτούμενες γνώσεις αν παρακολουθήσουν τη σειρά εργαστηρίων «Python 1: Εισαγωγή στην Python», που διοργανώνει το UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου.
  2. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν Google account. Αν δεν έχουν, μπορούν να δημιουργήσουν έναν (δωρεάν) ή να χρησιμοποιήσουν των γονιών τους.
  3. Οι συμμετέχοντες πρέπει να έχουν έναν λογαριασμό Skype. Αν δεν έχουν, μπορούν να δημιουργήσουν έναν (δωρεάν) ή να χρησιμοποιήσουν των γονιών τους.

Η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη στο τηλέφωνο 210 9469641, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 9:30-16:30, καθώς και η συμπλήρωση της αίτησης συμμετοχής/υπεύθυνης δήλωσης και η αποστολή της στο logistics@eef.edu.gr.

Μετά την επιβεβαίωση της κράτησης, θα σου στείλουμε τον σύνδεσμο και τις σχετικές οδηγίες για να μπεις απευθείας στο εργαστήριο. Τα τρία online εργαστήρια διεξάγονται μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας Microsoft Teams.

 

κετ