Ο γαλαξίας Κένταυρος A απεικονίστηκε εδώ από την Κάμερα Σκοτεινής Ενέργειας που είναι τοποθετημένη στο τηλεσκόπιο Víctor M. Blanco του Διαμερικανικού Αστεροσκοπείου Cerro Tololo στη Χιλή.

Η ιδιόμορφη εμφάνιση του γαλαξία αυτού, με το μεγάλο και σκοτεινό «πέπλο» σκόνης που εν μέρει καλύπτει την φωτεινή λάμψη των άστρων του, οφείλεται σε μία προηγούμενη γαλαξιακή σύγκρουση, στην διάρκεια της οποίας ένας γιγάντιος ελλειπτικός γαλαξίας συγχωνεύθηκε με έναν μικρότερο σπειροειδή γαλαξία. Η συγχώνευση αυτή έδωσε το έναυσμα για μία περίοδο έντονης αστρογένεσης, γεγονός που υποδεικνύεται από τα κόκκινα νέφη υδρογόνου και από τον μεγάλο αριθμό αμυδρών μπλε άστρων, τα οποία διακρίνονται στις δύο άκρες του κεντρικού «πέπλου» σκόνης.

Από την ανακάλυψή του το 1826, ο Κένταυρος Α έχει μελετηθεί διεξοδικά από τους επιστήμονες. Με την βοήθεια ραδιοτηλεσκοπίων, για παράδειγμα, οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν τεράστιο πίδακα υλικών, ο οποίος εκτινάσσεται από το κέντρο του γαλαξία με ταχύτητα που φτάνει το μισό της ταχύτητας του φωτός. Ο πίδακας αυτός ενεργοποιείται από μία υπερμεγέθη μαύρη τρύπα με μάζα 55 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτήν του Ήλιου.

Credit: CTIO/NOIRLab/DOE/NSF/AURA

Acknowledgments:

PI: M. Soraisam (University of Illinois at Urbana-Champaign/NSF's NOIRLab)

Image processing: T.A. Rector (University of Alaska Anchorage/NSF’s NOIRLab), M. Zamani (NSF’s NOIRLab) & D. de Martin (NSF’s NOIRLab)

π