Τα άστρα που βλέπουμε κάθε βράδυ στον ουρανό είναι τα ίδια άστρα που έβλεπαν και οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Είναι τα ίδια άστρα που οδήγησαν τον Κολόμβο στην ανακάλυψη ενός νέου κόσμου. Είναι τα ίδια άστρα που έβλεπε η ανθρωπότητα σ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξης του ανθρώπινου πολιτισμού. Είναι τα άστρα του Γαλαξία μας.

Λαμπρά γαλαζωπά άστρα στολίζουν τους βραχίονές του, ενώ τα πιο συνηθισμένα κιτρινωπά άστρα είναι διασκορπισμένα παντού. Ολόγυρά του, σαν φωτοστέφανο, βρίσκονται τα πυκνά σφαιρωτά αστρικά σμήνη, ενώ στον πυρήνα βρίσκουμε αρχέγονα μόνον άστρα.

Στο κέντρο του Γαλαξία μας μια τεράστια μαύρη τρύπα καταβροχθίζει κυριολεκτικά τα σωθικά του. Εκατομμύρια άστρα έχουν ήδη πέσει στην αγκαλιά της κεντρικής αυτής μαύρης τρύπας, ενώ παρόμοια αντικείμενα ενεργοποιούν τις εκρηκτικές διαδικασίες που παρατηρούμε και σε άλλους γαλαξίες.

Οι αστρικές αυτές πολιτείες έχουν όλες τους διαφορετικά σχήματα και μεγέθη. Μερικοί είναι μικροί και ακανόνιστοι, σαν τα γειτονικά μας Νέφη του Μαγγελάνου, ενώ άλλοι έχουν μια σπειροειδή μορφή σαν τον άλλο γαλαξία, που βρίσκεται στον αστερισμό της Ανδρομέδας. Άλλοι πάλι φαίνονται ακόμη πιο πυκνά «πακεταρισμένοι» και με σφαιροειδή ή ελλειπτική δομή.

Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε και πολλά πράγματα γι’ αυτά τα αδέλφια του Γαλαξία μας, παρ’ όλο που πέρα απ’ αυτόν υπάρχουν χιλιάδες φορές περισσότεροι γαλαξίες απ’ ότι άνθρωποι στην ιστορία της Γης μας.

Έτσι όταν ατενίζουμε τα απόμακρα σμήνη των γαλαξιών, είναι σαν να κοιτάζουμε εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν. Και όσο πιο μακριά βλέπουμε τόσο πιο πίσω στο παρελθόν γυρίζουμε, σε μια περίοδο που οι γαλαξίες ήσαν διασκορπισμένοι σε σμήνη και υπερσμήνη σχηματίζοντας «κοσμικές σαπουνόφουσκες» και «κοσμικές χορδές».

Είναι άλλωστε βέβαιο ότι πέρα από τα όρια ορατότητας των σύγχρονων τηλεσκοπίων μας, εκτείνονται πραγματικότητες που ούτε να φανταστούμε δεν μπορούμε: διαστημικοί χώροι που ποτέ δεν πρόκειται να δούμε. Γιατί το παράξενο και υπέροχο Σύμπαν στο οποίο ζούμε θα έχει πάντοτε όλο και πιο νέες εκπλήξεις για όλους όσους προσπαθούν να το κατανοήσουν καλύτερα.

Σε τελική όμως ανάλυση το βέβαιο είναι ένα: το κλειδί των μυστικών του Σύμπαντος βρίσκεται κρυμμένο βαθιά μέσα στις αστρικές πολιτείες των γαλαξιών, στα Διαστημικά σύννεφα αερίων και σκόνης και στα αεριώδη πλοκάμια των νεφελωμάτων της Γένεσης και του Κατακλυσμού των άστρων.

Credits: NASA

π