Πολλές φορές η φαντασία των συγγραφέων και σεναριογράφων βιβλίων και ταινιών επιστημονικής φαντασίας εμπνέει τους επιστήμονες οι οποίοι καταφέρνουν τελικά να υλοποιήσουν κάποιες από τις ιδέες που διάβασαν σε κάποιο βιβλίο ή είδαν στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Τον Δεκέμβριο του 1978 η ανθρωπότητα «ταξίδεψε» στον πλανήτη Κρύπτον, την πατρίδα του Σούπερμαν, όπου οι υπολογιστές έχουν την μορφή κρυστάλλων.

Τέσσερις δεκαετίες μετά την προβολή της ταινίας ο άνθρωπος μπορεί να περηφανεύεται ότι διαθέτει την τεχνολογία του Κρύπτον!

Ερευνητές της Microsoft στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Project Silica» κατάφεραν να αποθηκεύσουν δεδομένα σε ένα κομμάτι γυαλιού. Οι ερευνητές αποφάσισαν να βρουν τι θα προκύψει από τον συνδυασμό των αποκαλούμενων υπερταχέων λέιζερ με την τεχνητή νοημοσύνη.

Κατάφεραν τελικά να αποθηκεύσουν δεδομένα σε ένα κομμάτι κρυσταλλικού γυαλιού (από χαλαζία) διαστάσεων μόλις 75Χ75 χιλιοστών και πάχους μόλις 2 χιλιοστών. Αυτό που κατάφεραν οι ερευνητές είναι να κωδικοποιήσουν τα δεδομένα σε γυαλί, δημιουργώντας τρισδιάστατες εγχαράξεις και παραμορφώσεις στο εσωτερικό του.

Την σκυτάλη παίρνουν στην συνέχεια αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης οι οποίοι «διαβάζουν» τα αποθηκευμένα δεδομένα, αποκωδικοποιώντας τις εικόνες, τα σχέδια και τα σχήματα που δημιουργούνται καθώς μια ακτίνα πολωμένου φωτός διαπερνά αυτό το μικρό κομμάτι γυαλιού.

Το πρώτο αρχείο που επέλεξαν να τοποθετήσουν στο γυαλί οι ερευνητές δεν είναι άλλο από την ταινία από όπου ξεκίνησαν όλα… Έτσι στο γυαλί αποθήκευσαν τον «Σούπερμαν».

Στο Κέντρο Τεχνολογίας και Επιστήμης του Ιδρύματος Ευγενίδου οι επισκέπτες μπορούν να έρθουν σε επαφή με την εξέλιξη των υπολογιστών, τα υλικά από τα οποία αποτελούνται και όλα όσα τους αφορούν μέσα από διάφορα διαδραστικά εκθέματα.

Ο θρυλικός Σούπερμαν του 1978 βγήκε από τις μπομπίνες και «μετακόμισε» μέσα σε αυτό το μικρό κομμάτι γυαλιού. Μια νέα εποχή στον τομέα των υπολογιστών ξεκινά. Credit: Microsoft

 

κετ