Το Ίδρυμα Ευγενίδου ξεκινά δυναμικά την αξιοποίηση της τεχνολογίας των podcasts, ενισχύοντας έτσι την εμπειρία της αφηγηματικής εκπαίδευσης. H Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), δημιουργεί podcasts για τη ζωή και το έργο μεγάλων επιστημόνων. Με τίτλο «Επιστήμονες που Εύρηκαν για την ανθρωπότητα», οι δύο βιβλιοθήκες ενισχύουν την πολύχρονη και επιτυχημένη συνεργασία τους και αφουγκραζόμενες τις απαιτήσεις των καιρών, προχωρούν σε μια δημιουργική κίνηση, που σκοπό έχει την επιστημονική ενημέρωση για την ζωή και τα έργα μεγάλων επιστημόνων που διαμόρφωσαν τις επιστήμες όπως τις γνωρίζουμε σήμερα. Η δημιουργία της σειράς podcasts έγινε σε συνεργασία με το «Παραμυθόφωνο» του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών».

Η δημιουργία μιας σειράς από podcasts με αφηγήσεις επιστημονικά τεκμηριωμένων ιστοριών που αφορούν σε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη ζωή και το έργο επιστημόνων, που δοκίμασαν νέους τρόπους και κατάφεραν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο πέρα, έχει ως στόχο να παρουσιάσουν αφηγηματικά την βιογραφία και το έργο των μεγάλων επιστημόνων, με απλό και κατανοητό τρόπο μέσα από τον προφορικό λόγο.

Αστρονόμοι, φυσικοί, μαθηματικοί, γιατροί, άντρες και γυναίκες από τον κόσμο των επιστημών ξεπετάγονται από τα σεντούκια της ανθρώπινης ιστορίας που είναι γεμάτα θησαυρούς. Για την δημιουργία αυτών των επιστημονικά έγκυρων podcasts, η βιογραφία και το έργο των επιστημόνων, είναι παρμένα από βιβλία που έχουν γραφτεί από αυτούς και για αυτούς. Οι ιστορίες γίνονται εικόνες μέσα από στοιχεία επινόησης, για να γίνουν τελικά αφηγήματα απλά και κατανοητά, κατάλληλα για όλες τις ηλικίες. Μέσα από τον ρυθμό και το ύφος του προφορικού λόγου οι ιστορίες για τους «Επιστήμονες που Εύρηκαν για την Ανθρωπότητα» ζωντανεύουν σαν παραμύθια.

Το πρώτο επεισόδιο των επιστημονικά τεκμηριωμένων podcasts έχει θέμα τη ζωή του Αρχιμήδη, μίας από τις μεγαλύτερες μεγαλοφυίες της αρχαιότητας, που έμελλε να καθορίσει βασικές αρχές στα μαθηματικά και την μηχανική. Θα ακολουθήσουν βιογραφίες και άλλων μεγάλων επιστημόνων όπως ο Ερατοσθένης, ο Αρίσταρχος, ο Κοπέρνικος, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, η Υπατία, ο Γαλιλαίος, η Ελίζαμπεθ Μπλάκγουελ, κ.ά.