Μια σουπερνόβα ή ένα πάλσαρ είναι πραγματικά εντυπωσιακές ανακαλύψεις. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκριθεί με την βαρυτική δύναμη μιας «μαύρης τρύπας» που είναι τα απολειφάδια της καρδιάς των πιο γιγάντιων άστρων στο Σύμπαν.

Τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει από ένα τέτοιο αντικείμενο, ούτε κι αυτό ακόμα το φως. Γι’ αυτό και η ανακάλυψη μιας μαύρης τρύπας μπορεί να γίνει μόνο από την επίδραση που έχει αυτή στην γύρω της περιοχή και σε κάποιο γειτονικό της άστρο.

Μία «μαύρη τρύπα» είναι δύσκολο να κατανοηθεί από τον ανθρώπινο νου και ίσως αυτό να οφείλεται μερικώς τουλάχιστον στον όρο «τρύπα». Μία «μαύρη τρύπα» όμως δεν είναι μία τρύπα σε «κάτι», γιατί είναι από μόνη της «κάτι». Είναι μία τρισδιάστατη, σφαιρική «τρύπα». Είναι μία σφαίρα ύλης και όχι ένα κενό ύλης.

Σύμφωνα δηλαδή με τη θεωρία της βαρύτητας του Αϊνστάιν ο διαστημικός χώρος συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρεται ένα λαστιχένιο σεντόνι, αφού κάθε τι το υλικό στο Σύμπαν δημιουργεί μία παραμόρφωση στον διαστημικό χώρο γύρω από το αντικείμενο αυτό. Η παραμόρφωση μάλιστα αυτή είναι τόσο μεγάλη όσο μεγαλύτερη είναι και η ποσότητα των υλικών που περιέχονται στο αντικείμενο που την δημιουργεί.

Μ’ αυτή λοιπόν την έννοια στο Σύμπαν θα μπορούσε να υπάρξει και κάποιο αντικείμενο με υλικά τόσο πολύ συμπιεσμένα, ώστε η δύναμη της βαρύτητας του να παραμορφώνει το Διάστημα γύρω του σε αφάνταστο βαθμό και μέχρις ότου αυτό τούτο το αντικείμενο, "ανοίγοντας" μία "τρύπα" στη δομή του Σύμπαντος, "χαθεί" για πάντα απ’ αυτό.

Πάρτε για παράδειγμα αυτό που συμβαίνει με την Γη μας. Για να μπορέσει ένας πύραυλος να ξεφύγει από την βαρυτική έλξη της Γης μας χρειάζεται να κινείται με ταχύτητα 11 χλμ. το δευτερόλεπτο. Όσο πιο μεγάλη είναι η βαρύτητα, τόσο πιο μεγάλη είναι και η ταχύτητα διαφυγής μας.

Στην περίπτωση όμως μιας «μαύρης τρύπας» η απαιτούμενη ταχύτητα διαφυγής υπερβαίνει την ίδια την ταχύτητα του φωτός (300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο). Γι' αυτό ακόμη και μία αχτίδα φωτός δεν μπορεί να ταξιδέψει αρκετά γρήγορα και να ξεφύγει από μια «μαύρη τρύπα».

Credits: NASA

π