Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή της Κίνας στο Διάστημα έγινε to 2003 με επιβάτη έναν μόνο αστροναύτη, κάνοντας έτσι την Κίνα την τρίτη χώρα στον κόσμο (μετά τις ΗΠΑ και την Ρωσία) με αυτόνομο επανδρωμένο Διαστημικό Πρόγραμμα. Το επανδρωμένο πρόγραμμα της Κίνας ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και βασίστηκε σε τεχνογνωσία που πήραν από τους Ρώσους, γι’ αυτό άλλωστε και το διαστημόπλοιο «Σεντζού» μοιάζει πολύ με το ρωσικό «Σογιούζ». Η πρώτη δοκιμαστική του πτήση, χωρίς πλήρωμα, έγινε στις 19 Νοεμβρίου 1999, ενώ για την τοποθέτησή του σε τροχιά χρειάστηκε να διαμορφωθεί ένας νέος πύραυλος που είχε την δυνατότητα να μεταφέρει φορτίο 12 τόνων.

Όλοι οι πύραυλοι της Κίνας φέρουν σήμερα τα αρχικά CZ, από την κινεζική λέξη «Τσανγκζένγκ» που είχε χρησιμοποιήσει ο Πρόεδρος Μάο Τσε Τουνγκ για να περιγράψει τη περίφημη «Μεγάλη Πορεία» του (1934-36), η οποία 15 χρόνια αργότερα τον οδήγησε στην εξουσία. Οι πύραυλοι αυτοί αναπτύχθηκαν αργά αλλά μεθοδικά με αποτέλεσμα στις 24 Απριλίου 1970 να επιτευχθεί η τοποθέτηση σε τροχιά του πρώτου τεχνητού δορυφόρου της Κίνας που ονομάζονταν «Μάο 1».

Τα τελευταία χρόνια οι Κινέζοι έχουν βάλλει έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο στα επανδρωμένα διαστημικά τους σχέδια: ο επόμενος αστροναύτης που θα περπατήσει στην επιφάνεια της Σελήνης να είναι Κινέζος. Γι’ αυτό τον λόγο διαθέτουν ετησίως 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό της αμερικανικής NASA που φτάνει τα 16 δισεκατομμύρια.

Photo credits: NASA

π